fbpx

Hva er en søkemotor? En søkemotor er en programvare som søker frem informasjon på internett for oss. Det er mange utfordringer forbundet med å finne frem informasjon på nettet. Informasjonen vi forsøker å finne er spredt rundt på servere over hele verden, og i utgangspunktet ville det tatt uendelig lang tid å skanne gjennom alt for å finne det vi ønsker.

Utfordringer med å finne informasjon på nettet

For bedre å besvare spørsmålet; hva er en søkemotor, må vi forklare litt mer. For å håndtere utfordringer med å finne informasjon på nett, har det blitt utviklet mer og mer effektive søkemotorer, som Google, Yahoo, Bing og mange flere.

Det ville tatt uendelig lang tid å søke gjennom alle servere rundt omkring i verden, så søkemotorene har såkalte søkeroboter (crawlere eller spidere), som systematisk leter rundt på disse serverne etter søkemotoroptimaliserte nettsider.

Hva er en søkemotor sin søkerobot

En søkerobot katalogiserer og indekserer informasjonen i store databaser. Så istedenfor å lete rundt på servere i hele verden, finner man frem i disse indekserte databasene ved hjelp av søkeordene man taster inn. På samme måte som man tidligere søkte i bibliotekdatabaser på det lokale biblioteket etter bøker. Når man har funnet det man leter etter i den indekserte databasen, så har man en direkte adresse til den aktuelle serveren hvor man går ut og henter den relevante informasjonen.

På grunn av stadig økende lagringskapasitet og lavere kostnad for maskinvare, lagrer man nå også utsnitt av tekstene i disse databasene. For at man skal få tak i mest mulig relevant informasjon, vil søkemotorene også i forkant rangere de forskjellige dokumentene.

Betale for plassering

Man kan med andre ord, men litt forståelse for hvordan søkemotorene finner sin informasjon, tilpasse sin informasjon slik at blir rangert best mulig. Men søkemotorene har i de senere år utvidet disse tjenestene slik at man nå også kan betale for å få en bedre rangering.

Jo mer man investerer, jo bedre rangering kan man få hos den søkemotoren man kjøper denne tjenesten av. Men når man velger å ikke betale lengre, vil man falle tilbake til en vanlig SEO-rangering, som kan ha blitt forbedret av at du har betalt i en periode.